Historien om Bunker 75665

BUNKER 75665, Mandskabsbunker R622  – Den mest almindelige bunker i Danmark og i Atlantvolden

Bunker 75665 er beregnet til 20 mand jvf. regelbau. Ydermure og det armerede betonloft er 2 meter tykke og skillevæggene hele 1 meter. Bunkeren 75665, der er beliggende i Tarp nær Esbjerg, er dog udført med ekstra vægtykkelse på 3 meter.  Bunkeren, der er støbt d. 11. juni 1943 , er støbt af hele 928 M3 jernbeton. Organisation Todt afleverede den til værnemagten d. 24. august 1943.

Bunkeren

Bunkeren er konstrueret  og placeret i terrænet af de tyske fæstningspionere. Bygningsprocessen blev organiseret af OT (den tyske byggeorganisation), men selve byggeriet er udført af danske entrprenører og danske arbejdere. Bunkeren hører til Støttepunkt Esbjerg Flyveplads. Soldaterne kunne bo i bunkeren og bruge den som beskyttelsesrum i tilfælde  af fjendtlig luftbombardementer og artilleribeskydning. Men bunkeren havde også andre formål. Den  blev blandt andet brugt som depot og kommandostation.  Der er opført 47 bunkere af denne type i Esbjergområdet, hvoraf de 12 ligger på flyvepladsens område.

Øjenvidneberetninger til T.T. i 1992 fortæller at;
–  ”der var placeret et maskingevær på bunkeren” (sandsynligvis på tobrukstillingen)
– ”Der var stationeret en vagtpost ved vejen”.
– ”Malerierne skulle være malet af en østrigsk soldat”

Bunkerens ene rum, der er prydet med flere forskellige malerier, bærer tydeligt præg af, at have været brugt til beboelse, formentlig af det daværende vagthold. Bunkerens andet rum har sandsynligvis været benyttet som depot  og opbevaring af proviant, til  det dengang nærliggende centralkøkken og kantine. Dette var typisk for de bunkere der var tyske støttepunkter.